Община Стара Загора
Община Стара Загора / Община Стара Загора
Мерки, в подкрепа на социално уязвимите групи във времето на извънредното положение заради разпространението на коронавируса, въвежда община Стара Загора. Те са насочени към децата и пенсионерите, а необходимите средства за обезпечаването им ще бъдат около 300 000 лева. Това е прогнозна стойност, тъй като никой не може да предположи докога ще продължи кризата, обясни кметът Живко Тодоров. Той благодари на общинските съветници, които се обединиха и загърбиха политическите си различия, като разработиха и предложиха конструктивни икономически мерки, в помощ на най-засегнатите хора.

Беше важно да дадем добър знак и това прави чест на общинските заседатели, които предложиха общо решение за мерките, които трябва да се вземат“, посочи кметът.

Ето и мерките, които ще бъдат гласувани на 30 април, когато ще се проведе следващото заседание на Общинския съвет:

-От 1 март родителите няма да дължат такси за детските градини и яслите
-От 1 април се освобождават от такса ползвателите на Детска млечна кухня
-От 1 март без такса ще бъдат и тези, които се възползват от  услугата Социален домашен патронаж
-От 1 март без такса се ползва Диетичният стол
-Със 100 лева се увеличават заплатите на персонала на Детска млечна кухня, Диетичния стол и Социалния домашен патронаж заради увеличения обем на работа, считано от 1 април

Предварително заплатените такси ще бъдат приспаднати за следващия период, а мерките важат до края на извънредното положение. Мерките ще бъдат разширени до капацитета, който могат да поемат съответните заведения.

На общинското предприятие „Мересев“ ще бъде възложено да се изработят още 5 000 маски, които ще бъдат раздадени по селата и на социално слабите граждани.

Мерките представиха председателите на групите на ГЕРБ и БСП в местния парламент Диан Димитров и проф. Иван Върляков. Работодателите да запазят максимално много работни места, въпреки щетите, които нанася икономическата криза, призова Димитров. Само така ще преодолеем последиците от нея, мотивира се той. Проф. Иван Върляков благодари на колегите си от Общинския съвет за обединението в този труден момент, в името на най-нуждаещите се хора в обществото. Ще работим в тази поска, като на първо място поставим човека, допълни той.

Председателят на Общинския съвет Мария Динева увери, че се мислят още варианти за икономически мерки, в подкрепа на малкия бизнес. „Днес предложението ни е със социална насоченост, но не сме спрели да мислим за малкия и средния бизнес и тежките икономически последици, които ще го засегнат. Благодаря на колегите, че загърбихме политическите си пристрастия и мнения“.