Елка Бонева
Елка Бонева / netinfo
Петимата съветници на БСП от Общинския съвет в Опан внесоха предложение за предсрочно прекратяване правомощията на ръководителя на местния законодателен орган Елка Бонева.
 
Мотивите им са „системно неизпълнение на задълженията повече от три месеца”. Тайно гласуване в 11-членния съвет реши да се прекрати мандата на досегашния председател като 7 гласуваха "За", 3 - "Против" и 1 глас бе недействителен.
 
Това е политически акт, не е действие, което е насочено лично към мен, коментира Елка Бонева. „С това решение се получава преформатиране в структурата на Общинския съвет в Опан, тъй като смяната на председателя му е политически акт. Мотивите за оставката са неоснователни. През изтеклите две години са приети 270 решения, т.е. цифрите говорят категорично за добрата работа и натовареността ми като председател”, коментира Бонева и припомни, че внесените до момента отчети от нея са приети от заседателите с пълно мнозинство.
 
Нов председател на местния парламент общинските съветници ще избират на следващо заседание, но от ГЕРБ са категорични, че няма да издигнат свой кандидат.
 
Елка Бонева ръководеше Общинския съвет на Опан от май 2016 година до сега. Оставката й бе гласувана от общинските съветници от БСП и Нова сила на 13 декември.
 
На изборите през 2015 година ГЕРБ и Реформаторски блок се явиха в коалиция и в този формат в Общинския съвет в Опан влязоха трима общински съветници. БСП имат шестима съветника, двама са от Нова алтернатива. На балотажа ГЕРБ и РБ подкрепиха сегашния кмет Генчо Колев. Преди повече от година и половина общински съветник от БСП подкрепил следизборната коалиция.
 
„Достойнството и разума победиха арогантността”, така коментираха общинските съветници на „БСП за България” гласуваното предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент  в Опан Елка Бонева от ГЕРБ. „Внесохме този въпрос, тъй като не сме съгласни с това председателят да получава възнаграждение за труд, който не полага”, категорични  са социалистите. По думите им Бонева не спазва работното време, определено в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.