/ Sofia Photo Agency, архив
„Българският ни индивидуализъм не е най- доброто нещо. Трябва да научим децата да работят в екип, мислят, да разсъждават. Да направим така, щото информационните технологии да не са средство за развлечение на децата ни, а средство за обучение. Неприятен е фактът, но е факт, че образованието сега не е ценност и не е приоритет в много български семейства.“
 
Тази теза изрази пред учени, представители на бизнеса и образованието, медии в Казанлък академик Стефан Воденичаров, по време на националната научна конференция, домакинствана от Регионалния академичен център към БА в Казанлък  на тема: „Национална и регионална икономика- актуално състояние, потенциал и перспективи“.
 
По време на форума бяха изразени различни тези, представени национални и регионални изследвания и изводи на български учени и университетски преподаватели, касаещи обективното състояние, потенциал и проблеми на българската икономика, в контекста на образованието и иновациите.
 
Академик Стефан Воденичаров за пореден път подкрепи и приветства създаването на Технически колеж в Казанлък, с мотива, че „при сегашния спад на морала в нашето общество, университетите в градовете се превръщат в културни центрове“.

Почетният председател на БАН и съпредседател на СБОИ е сред най-ревностните лобисти за създаването на колежа в Казанлък.
Според акад. Воденичаров, сериозна е необходимостта от ясни приоритети на научните направления, в които страната ни ще развива и прави наука, както и  спешната необходимост от решаване на абсурда  с ниското заплащане на учените у нас, принудени да напускат университети и БАН, за да стават преподаватели в училище или детска градина.
 
Засега съществуващата армия от 900 хиляди души без средно образование  на българския пазар на труда и твърде високия процент – 60% на дългосрочна безработица у нас, за важни, според учените демографски характеристики и тенденции на българското общество, изискващи спешна държавна намеса и политики, на форума говори проф.  Росица Рангелова от Икономическия институт на БАН.
 
По данни и анализи на учените, не ниската раждаемост, а високата смъртност в България е сериозният проблем на страната, како и сериозния процент застаряващо население. Здравеопазването и образованието да бъдат изведени като приоритети, в името на развитието на икономиката и нейното бъдеще,  е тезата на проф. Рангелова.  
 
Друг сериозен проблем за българската икономика са продължаващите и задълбочаващи се регионални различия в страната, въпреки средствата от ЕС.