Преброиха 19 щъркелови гнезда в две разградски общини
Преброиха 19 щъркелови гнезда в две разградски общини / РИОСВ-Русе
Със 174 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година “Електроразпределение Юг” (част от EVN).

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Общо над 2800 гнезда са обезопасени от 2009 година до сега.
 
Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често те са в непосредствена близост до проводниците, а това е предпоставка за аварии и инциденти, които се отразяват фатално на птиците.
 
Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.
 
Инициативата на “Електроразпределение Юг” за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).