/ netinfo
Зоната около Националния стадион ще стане платен паркинг
96890
Зоната около Националния стадион ще стане платен паркинг
  • Зоната около Националния стадион ще стане платен паркинг
Зоната около стадион „Васил Левски” ще се превърне в платен паркинг през делничните дни и официален пазар за спортни стоки през уикендите. Паркоместата ще са около 100 и ще се почиства два пъти на ден. Целта е по-малко коли в района около стадиона и по-безопасно преминаване за пешеходците.
 
Освен това, със започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", ще изчезне и пазарът за плодове и зеленчуци. Тези решения одобри днес Столичният общински съвет.
 
Безплатното паркиране на автомобили около стадиона скоро няма да бъде възможно заради бариера и такса за престой, която още не е ясна. Това ще внесе ред в безпорядъка от коли и хора в този район, обясни Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост.
 
"Там ще се ограничи достъпът на автомобили, ще се въведат платени паркоместа, които ще бъдат разположени само в частта откъм бул. "Евлоги Георгиев" и в събота и неделя остава мястото да си функционира като пазар за спортни стоки. Освен това, възлагаме на дружеството да изгради обществена самопочистваща се тоалетна, която да бъде разположена в зоната до метростанция "Стадион Васил Левски", където има и спирка на автобуси с голям пътнико-поток".
 
Цената за престой трябва да бъде съизмерима с цената за „Зелена зона”, която се намира там. Промените ще бъдат изпълнени от дружеството „Пазари Запад ЕАД”, с което Столична община има договор за три години.
 
Същата фирма ще извърши продажба чрез търг на 20 броя навеси и 34 броя маси за търговия на зеленчуковия пазар по „Граф Игнатиев”. Началните цени на сергиите варират между 150 лв. и 592 лв., според размера им.