/ БГНЕС
Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на юли ще заеме позицията писател драматург на Народен театър „Иван Вазов“. Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство, която заема от 2014 г. насам.
 
Авторът на „18% сиво“, „Хавра“ и „Опашката“ от години е свързан с театъра. Негови пиеси – „Откат“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Опашката“ и други, са поставяни на български и чужди сцени.

„Опашката“ с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и „Аскеер“ за най-добра постановка в началото на 2022 година.

През септември в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен предстои премиера на друг негов текст – „Талант“ с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

„Усещането ми за бъдещата работа в Народния театър е като към наистина голяма институция, чудесна школа и добра възможност за още по-пълноценен творчески път. Поемам поста, като се сещам и за думите на Лилиев: „…С великата жажда за ден, за нови и нови познания, да търся, в живота пленен, живот и разумни желания.” Разумни желания!“, каза самият Карабашлиев във връзка с новото начинание.