/ iStock
Общо 81,161 млн. лв. местни данъци и такси са внесли столичани в бюджета на София от началото на януари до средата на февруари, съобщиха от дирекция „Общински приходи“ на Столичната община.

За същия период на миналата година приходите от налози за недвижими имоти и моторни превозни средства са били 74,478 млн. лв. До 30 април собствениците на недвижими имоти и моторни превозни средства могат да платят годишните си данъци с 5% отстъпка, ако цялата сума се внесе наведнъж, припомнят от общината.

До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса "битови отпадъци". При плащане на части, сроковете за данък недвижими имоти и данък за моторни превозни средства са 30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска. За такса "битови отпадъци" сроковете са 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

В съобщението се допълва, че гражданите могат да плащат бързо и лесно през интернет страницата на Столичната община. 

Освен с ПИН-код, издаден от общината, или ПИК, издаден от Националната агенция за приходите, физическите лица могат да използват системата и с електронен подпис.

Друга възможност е да заплатят своите данъци по банков път, чрез финансови посредниц, или в един от 22-та данъчни отдела на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице.

Отпечатването на данъчните съобщения за София вече започна и разпращането им до собствениците на недвижими имоти в столицата ще стане в края на този месец, допълниха от общината. По същото време ще бъдат изпратени и електронните писма до 25 455 софиянци, които предпочитат да получават съобщенията по имейла. В съобщенията е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за имотите си на територията на Столичната община. На отделен ред е информацията за наличие на стари задължения, ако има такива. По закон, при плащане на местни данъци и такси, постъпилите средства покриват задълженията по реда на тяхното възникване, така че при забравен данък за минали години, при плащане сега ще се погасят първо старите дългове, уточняват от Столичната община.

Припомня ме, че по данни на общината през миналата 2023 г. собствениците на имоти и моторни превозни средства в София са спестили общо 6,4 млн. лв., като са платили местните данъци до края на април.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА