Емблематичните за столицата жълти павета изчезват в част от центъра.
 
Става въпрос за паветата в градинката пред Софийския университет. На тяхно място трябва да бъдат поставени гранитни плочи. Те, според общината, ще са по-удобни за пешеходците, тъй като не са хлъзгави при сняг и дъжд, както паветата, посочва NOVA.

Новото лице на столицата: Ще крачим по „златни плочки“ с имена на бележити софиянци
 
„Това е много натоварена пешеходна зона. Много от хората, които слизат от метростанцията на СУ, се насочват именно по тази алея. И се оплакваха, че тази настилка е хлъзгава”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Жълтите павета са със статут на културна ценност, затова промяната е съгласувана първо с Института за опазване на паметниците на културата, увериха от общината.

Фандъкова възложи контрол на контрола за ремонта на улица "Граф Игнатиев", глоби надзора
 
Извадените павета ще послужат за замяна на счупените такива на ул. "6-ти септември". Тези, които останат неизползвани и след пренареждането, ще бъдат складирани и използвани за бъдещи ремонти.
 
От гражданската организация "Спаси София" настояха за по-засилен контрол върху строителя по време на всеки демонтаж или монтаж на павета. От общината увериха, че извършват периодични проверки, като например преброяване на всички павета в града.
nova.bg