Увеличават заплатите на шофьорите в градския транспорт от 1 юни

/ БГНЕС
От 1 юни т.г. Столичната община ще осигури средства за допълнително увеличение на доходите на водачите на превозни средства в градския транспорт. Това стана ясно след среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и председателите на синдикалните организации в столичния авто и електротранспорт.

С 10% по-високи заплати в столичния градски транспорт

По време на разговорите беше обсъден проблемът с недостига на водачи в столичния градски транспорт и полагане на извънреден труд над регламентирания в Кодекса на труда.
По настояване на синдикатите кметът на София пое ангажимент за стартиране на 3-годишна програма за ежегодно увеличаване на основната заплата на работещите в градския транспорт с минимум 10% годишно.

Фандъкова възложи на зам.-кмета по финанси и транспорт Дончо Барбалов и на директорите на общинските транспортни дружества да изготвят финансови разчети. Заплатите на всички работещи в транспортните дружества бяха увеличени средно с 10% от 1 февруари т.г., съобщиха от Столична община.

Протестиращи шофьори: Нито една синдикална организация не стои зад исканията ни

Директорите на общинските транспортни дружества имат задача да оптимизират работните графици за намаляване на извънредния труд спрямо нормативните изисквания. По настояване на синдикатите ще бъдат наложени персонални наказания за ръководителите в транспортните дружества, които са допуснали занемаряване на условията в сервизните помещения.

Като част от програма за привличане на нови шофьори Столичната община се ангажира с осигуряване на средства за основен ремонт на общежития.
БГНЕС