/ Pixabay
Протестиращи шофьори: Нито една синдикална организация не стои зад исканията ни
100807
Протестиращи шофьори: Нито една синдикална организация не стои зад исканията ни
  • Протестиращи шофьори: Нито една синдикална организация не стои зад исканията ни
Протестиращите шофьори в градския транспорт на София заявяват в подписка, че нито една синдикална организация не стои зад техните искания. 
 
В подписката са имената на над хиляда и двеста служители, а записаните в нея искания включват 40 процента увеличение на заплатите на всички шофьори, ежегодно гарантирано увеличение с 5-10 процента, максималната продължителност на смяна да не е повече от 8 часа и половина, реорганизация на графиците на движение.
 
Още за протеста от първо лице питаме един от каращите с жълта жилетка шофьори, който настоява да запази самоличността си в тайна, тъй като по думите му, от ръководството не им позволяват официално да дават интервюта:
 
„Бяха ни обещани едни пари, не ни ги дадоха. Общо взето е това, че ни лъжат постоянно. Разправяха за 1200 лева щат да стане, основна. Сега в момента е 950. И нашата на тролеите е най-високата. На автобусите е още по-малка, но те получават различни бонуси и така се изравняват“, обяснява той.  „Аз лично работя от четири години, чистото ми е 1100 лева. Но аз не давам извънреден труд. Имам избор и затова съм черен в предприятието.“

С 10% по-високи заплати в столичния градски транспорт
 
По думите му разписанията са изпълними, когато няма движение.
 
В същото време от КНСБ, чиито ресорен лидер е председателката на транспортната комисия в Общинския съвет Екатерина Йорданова, разпространиха друга декларация с искания.
 
В нея от КНСБ заявяват, че представляват 2/3 от работещите в градския транспорт. В декларацията е записано, че се искат конкретни стъпки за увеличаване на възнагражденията, законодателни мерки за криминализирането на агресията срещу водачите в градския транспорт, както и спиране на нощния транспорт.

Шофьорите от градския транспорт с ултиматум към Фандъкова
 
КНСБ искат още да се ограничи извънредният труд до нормите по Кодекса на труда без това да се отрази на брутните заплати. Потърсихме за коментар ресорният синдикален лидер и председател на транспортната комисия в столичния общински съвет Екатерина Йорданова, но до излъчването на материала тя не отговаряше на мобилния си телефон.