Учителите от НГДЕК към Борисов: Не сме капризни
Учителите от НГДЕК към Борисов: Не сме капризни / снимка: MorgueFile.com

Министерство на културата, очевидно, не може да се справи с решаването проблема с местонахождението на Класическата гимназия, вследствие на което си позволи публично да политизира казуса - това твърди в открито писмо до премиера Бойко Борисов училищното настоятелство на гимназията.

"В интензивен диалог с представители на Министерство на културата, упорито се опитвахме да намерим разумно решение на проблема, но вече нямаме каквито и да било очаквания за скорошна развръзка", се казва в писмото, в което са изложени девет аргумента за това защо проектът за ремонт на страдата на ул. "Баба" с европейски средства, не може да бъде отчетен.

Става дума за нарушения както на организацията, така и на реализацията на ремонта, сред тях - ремонт на конструкция, в която е ясно, че има азбест; частично, вместо цялостно сменена дограма; некачествена гръмоотводна инсталация; недостъпни рампи за хора в неравностойно положение. Договорите за ръководител и координатор на проекта пък са сключени за 12 месеца, а проектът е 2 години. Сумите по тези договори са на стойност 28 700 лв. без ДДС за ръководител и 27 400 лв. без ДДС за координатора на проекта.

"Истината е, че НГДЕК не беше временно настанена заради ремонта на ул. „Баба" в сградата на 13-то СОУ, а тази сграда бе предоставена от Столичната община, с решение на СОС за трайно 10-годишно ползване от Класическата гимназия и нищо не налага връщането на учениците в кв. „Модерно предградие". Разтревожени сме, че всеки опит да се остави учебния процес в 13-то СОУ, се представя като „претенция" за учене в центъра на града, което профанизира разговора и прави диалога невъзможен", се казва още в писмото до премиера, с когото училищното настоятелство на Класическата гимназия е поискало среща, за разрешаване на казуса, който нарушава учебния процес и климата в училището от доста време.

Цялото писмо до премиера може да прочетете ТУК