/ ThinkStock/Getty Images
Тоалетна се оказа защитена със статут на паметник на културата
99243
Тоалетна се оказа защитена със статут на паметник на културата
  • Тоалетна се оказа защитена със статут на паметник на културата
Тоалетна се оказа защитена със статут на паметник на културата. Тя се намира на градинката пред църквата „Свети Седмочисленици”. Архитектите, изготвили проекта за реконструкция, научили, че тоалетната е защитена миналата година. Иначе на нейно място е щяло да има хълмче. Сега съществуващата тоалетна ще бъде запазена, но ще бъде изградена и нова, модерна самопочистващата се обществена тоалетна, достъпна за хора с уврежданията.

Правилното използване на тоалетната – най-важното нещо в космоса (СНИМКА)
 
Докато Царските конюшни чакат своята защита, тоалетната в градинката пред „Свети Седмочисленици” я получа, което променя плана на архитектите, изготвили проекта за зоната. Пречката, под формата на тоалетна, дълго време била неизвестна за архитектурната агенция „А.Д.А.”, каза арх. Методиева. Тя уточни, че сама по себе си тоалетната не е паметник на културата, но е част от груповия паметник на парковото изкуство – т.е. градината пред църквата.
 
Попитана дали това е можело да се предвиди при обсъждането на проекта, арх. Методиева отговори: "Минавахме на предварително съгласуване и тогава за тоалетната не е ставало въпрос. Това е по последното предписание от 2017 г.".

Отхвърлен Ромео си тръгна с тоалетната чиния на бившата си
 
През целия ден чиновниците от Националния институт за недвижимо културно наследство останаха неоткриваеми на посочените контакти, за да разяснят и защо ремонт на настилката на парка е позволен, но събаряне на тоалетната – не. Според техни предписания тоалетната трябва да бъде възстановена: "В първоначалните ни проекти тя беше оформена с едно хълмче, защото не се ползва и така беше и нашето желание - да не се експонира допълнително. Бяхме я оформили като ландшафтна структура, така да се каже. Но когато беше изрично споменато да се реконструира, ние я оставихме като съществуваща в момента. Проект за реконструкцията обаче не ни е възлаган да правим".