Съветници от БСП предупреждават за корупционни схеми при поръчки на трамваи
Съветници от БСП предупреждават за корупционни схеми при поръчки на трамваи / cнимкa: Sofia Photo Agency

Общински съветници от БСП в София предупредиха за наличието на възможна корупционна схема на голяма стойност в обществени поръчки за електротранспорта на София. Според Жельо Бойчев и Георги Свиленски има силно смущаващи обстоятелства около поръчките за доставка на 25 нови нископодови трамваи и на гуми за тролейбусите. Общинските съветници твърдят, че условията на обществените поръчки предопределяли победителите, но отказаха да съобщят кои биха били те.

 

„Предметът на обществената поръчка не е ясен. Става въпрос за доставка на трамваи без да е уточнена дължината, вместимост, брой правостоящи, брой седящи места, което дава възможност да бъдат предложени два напълно различни модела трамваи и няма ясни параметри за съпоставимост”, каза Бойчев.

 

„Най-грубите нарушения са това, че се изисква от доставчика да има гаранционен сервиз за обслужване на трамваи. Няма как да има европейски или световен производител, който да има сервиз на територията на София. Най-неясното за нас е, и защото в частта на техническата документация освен европейската норма е цитирана и хърватската. Хърватия е държава извън европейската общност, защо е избрана? Друг въпрос е защо правим тази поръчка без да е ясен източника на финансиране. Ние нямаме средства за тази поръчка”, уточни още той. .