Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ
Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ / БГНЕС, архив
Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ
89605
Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ
Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ
  • Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ
  • Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, твърдят от ГЕРБ

Строителство в Борисовата градина няма да има, категорични са от ГЕРБ. По отношение на твърденията за масова сеч в парка, зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев обясни, че в момента се извършва санитарно изсичане на опасни дървета. Според общински съветници от РБ, т.нар „санитарна сеч" по нищо не се различава от криминално действие. По време на заседание на комисията по екология към местния парламент се взе решение да бъдат маркирани дърветата, които ще бъдат премахнати от парка 48 часа преди самото изсичане.

Скандалите около обновлението в Борисовата градина не стихват. От ГЕРБ твърдят, че строителство в парка няма да бъде допуснато. Дори се предвижда премахване на съществуващите паркинги, автокъщи и строителни магазини по периферията на парка.
Зам.-председателят на местния парламент Николай Стойнев обясни, че строителство в парка не се предвижда и от ГЕРБ няма да допуснат да се предвиди, поне докато те са мнозинство в Общинския съвет, като имат същата декларация и от страна на кмета Йорданка Фандъкова.

Другата болна тема за софиянци е изсичането на дървета в парка. Според граждани вместо сухи дървета се изсичат здрави. "Сеч на 20 метра отстояние от всички алеи в Борисовата градина на изсъхналите дървета. Всичко звучи прекрасно, но сме свидетели, че сухите дървета си стоят, а се изсичат здрави дървета", твърди гражданка.

Именно изсичането на дървета в Борисова градина провокира и скандал в ресорната комисия в Общинския съвет. Въпреки че от ГЕРБ обясниха, че ще бъдат маркирани опасните дървета, които предстои да бъдат премахнати, РБ излязоха с друг аргумент. "Тази сеч, наречена санитарна, по нищо не се различава от криминална сеч. Нито има маркировка, нито има идентификация на хората, които секат", каза Марта Георгиева от РБ.

"Вие сте общински съветник. От Вас хората очакват да дадете отговор, тоест ако има такова нещо, веднага трябва да подадете сигнал до прокуратурата. Това са много тежки обвинения - че там дошъл някой с резачка и започнал да реже. Вие сте била там, гледала сте и нищо", обърна се към колежката си Николай Стойнев от ГЕРБ.

Експерти от Лесотехническия университет правят анализ на растителността в Борисовата градина и кои дървета могат да бъдат изсечени с цел безопасност на гражданите. Дърветата, които ще бъдат премахнати ще бъдат обозначени със специални знаци. Ако видите неправомерно изсичане на дървета в парка може да сигнализирате на горещия телефон - 987 55 55.