Столичният инспекторат и ГИТ проверяват автосервизите в София
Столичният инспекторат и ГИТ проверяват автосервизите в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комплексна проверка на всички автосервизи на територията на София започват от Столичния инспекторат и Главна инспекция по труда.

От инспектората ще проверяват за документи и разрешителни по три наредби на Столичния общински съвет - за чистота и управление на отпадъците, за търговската и рекламна дейност и за организацията на движение. Проверките целят да се осъществи превантивен контрол на дейността на автосервизите.

Инспекторите ще следят за това къде отиват отпадъците от извършените автомонтажни дейности. Изгорелите масла трябва да се събират в специални варели, а фирмите, които се занимават с автомонтьорски услуги, трябва да имат договори с лицензирани организации за събиране на съответните отпадъци.

Освен това ще се следи и за извършване на ремонти извън обекта, паркиране на автомобили на тротоара, осъществяване на търговска дейност пред автосервиза, поставени рекламни билбордове и табели без разрешение. За констатираните нарушения ще бъдат налагани административнонаказателни санкции, предвидени в съответните нормативни актове.