Столична община отчита намаляване броя на просещите деца
Столична община отчита намаляване броя на просещите деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Наблюдава се тенденция за рязко намаляване на случаите на просещи деца на улицата, съобщават от пресцентъра на Столична община.

На 18 март миналата година стартира социалната работа при случаи на деца на улицата, просещи деца и за наблюдение на детския труд на територията на СО, реализирана в сътрудничество със Столична дирекция на вътрешните работи и Агенция за социално подпомагане. От тогава до днес, 4 януари 2011 г., са регистрирани 486 случая на наблюдавани и задържани лица, като от тях 219 лица са пълнолетни, а децата са 267 - непълнолетни 99 и малолетни деца 168.

До момента от извършената съвместна социална работа за деца на улицата на закононарушителите са съставени 136 предупредителни протокола, 83 констативни протокола, по Наредба №1 за обществения ред на Столична община - 42 акта, сезирана е Прокуратурата за 6 лица, задържани за трети път, издадени са 12 заповеди на задържани деца за 24 часа; предприети мерки за закрила на основание Закона за закрила на детето - 13 деца са настанени в специализирани институции за деца, на 24 деца е предоставена услуга в общността.

През последните два месеца се наблюдава тенденция за рязко намаляване на случаите на просещи деца на улицата или практикуващи нерегламентиран детски труд, както и подадени сигнали на територията на Столична община.