Столичани искат повече средства за култура и велоалеи
Столичани искат повече средства за култура и велоалеи / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Столичани искат повече средства за култура и велоалеи
49188
Столичани искат повече средства за култура и велоалеи
  • Столичани искат повече средства за култура и велоалеи

Столичната община да отдели повече средства за културата, изграждането на достъпна среда за хора с увреждания и за велоалеи. Това поискаха граждани и представители на различни организации на общественото обсъждане на проектобюджета на София за 2012 г. Днес зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов представи пред присъстващите проекта за бюджет за годината, чиято рамка е 1,272 млрд. лв. - с 28 млн. лв. по-малко от миналогодишната.

Заедно с реконструкцията на бул. „Мария Луиза" от надлез „Надежда" до „Лъвов мост", ще бъде изградена и велоалея в участъка, стана ясно по време на обсъжданията.

От Дискусионния клуб за социална и местна политика попитаха защо за миналата година са заложени 77 млн .лв. приходи от данък МПС, а за тази очакванията са да се съберат едва 65 млн. лв. За сметка на това пък от таксите за детските градини се очаква в общината да постъпят 100 хил. лв. повече. В отговор заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов заяви, че реално приходите от данък върху МПС през миналата година са били 62,4 млн. лв.

Миналата година е направено сравнение между информацията от КАТ и от Столичната община и е установено, че има автомобили, които са продадени, но продажбата им не е декларирана. Тези случаи са изчистени и затова очакваните средства от данъка са по-малко, защото са на база на актуализираните данни, обясни още Барбалов. Очаква се събраните пари от такси за детски градини да са повече заради повечето бройки, които ще се осигурят в тях, обясни още зам.-кметът.

В края на миналата година държавата е отпуснала на общината 400 хил. лв. за дофинансиране на новооткритите групи в столичните детски градини, допълни Мария Минчева от дирекция „Образование". По единния разходен стандарт за 2012 година има ръст с 20 лв., което ще позволи да бъдат покрити заплатите, осигуровките и квалификацията на персонала, работещ в детските градини.

Стриктно се следи за това дали храната, която се дава на малчуганите в детските градини е разнообразна, здравословна и дали отговаря на всички нормативни изисквания, обясни още Минчева. Общината трябва да отдели много средства, за да се направи достъпна
среда за хората с увреждания, заяви Асен Алтънов, председател на регионалната организация на ССБ в София. По думите му състоянието на София е много зле и вероятно ще се изискват много средства за светофари и кръстовища.

Новите обекти, които се изграждат са съобразени за хора с увреждания, отговори Барбалов и допълни, че това ще се направи и за новите 25 км. тротоари, коитотрябва да се ремонтират през годината. В проектобюджета за годината се предвижда финансите за културата да са с близо 3 млн.лв. по-малко от миналата, когато бяха 25,6 млн. лв.

Столичани искат повече средства за култура и велоалеи
netinfo

Парите за култура през тази година не трябва да намаляват, а да останат същите като миналата, смята актрисата Цветана Манева, която също присъства на обсъждането. По думите й парите за култура никога не са се увеличавали, те все се намаляват и винаги е имало достатъчно основателни причини. „За да има един културен календар, за да изглежда столицата привлекателна, ние можем да получим някакви адмирации", допълни тя.


От София филм фест пък поискаха от общината да подпомага и малкото останали независими киносалони в София, в процеса им на дигитализация. В отговор зам.кметът Дончо Бараблов заяви, че размерът на културния календар за 2012 г. е 1,8 млн. лв., което според него не е малко в условие на криза. Той допълни, че Столичната община има четири театъра с делегирани бюджети.

Там, където е предложено намаление, то касае административните разходи, а не самата дейност, допълни Барбалов. Ще се работи и допълнително за привличане на външни средства за културните мероприятия в града, каза още той.

В бюджета на София за годината се предвиждат и 2 млн. лв. за съфинансиране от общината на различните проекти, които тя изпълнява по европрограмите.