СОС обсъжда автоматизирана система да таксува в градския транспорт
СОС обсъжда автоматизирана система да таксува в градския транспорт / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
СОС обсъжда автоматизирана система да таксува в градския транспорт
32846
СОС обсъжда автоматизирана система да таксува в градския транспорт
  • СОС обсъжда автоматизирана система да таксува в градския транспорт

Да се въведе автоматизирана система за таксуване на пътниците в градския транспорт в София. Това е сред задължителните нововъведения, които ще трябва да се направят, ако Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусне заем от 50 млн. лв. за оптимизация на столичния масов транспорт. Това ще гласуват общинските съветници днес и ще трябва да дадат съгласието си общината да проведе преговори с банката за отпускане на заема.

Сред условията на банката е половината от сумата да се използва за погасяване на натрупаните дългове на дружеството, а другите 25 млн. лв. да се инвестират в подобряване на транспортна услуга. Управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов заяви, че предприятието дължи 42 млн. лв. на превозвачите, като по думите му това е пределът, на който те издържат.

Костов увери, че парите ще бъдат върнати от завишените печалби, които се очаква да постъпят в дружеството - от системата за билети, отдаването под наем на спирковите комплекси и други. Сред другите въпроси, които ще се гледат на заседанието на СОС днес, е отпускането на 144 000 лв. за превоз на ромски деца от квартал „Факултета" за обучение в приемни общински училища в районите „Възраждане" и „Овча Купел". В предложението си заместник-кметът по културата посочва, че причина за това е не само социалното обучение на тези ученици, но и затруднената инфраструктура и липсата на градски транспорт. Извозването на приблизително 300 ученици, какъвто поне е бил броят им през учебната 2007/2008 г., ще се заплаща с пари от общинския бюджет.

Сред другите предложения в дневния ред на заседанието са някои питания за изграждане на нови детски градини, изменение на трамвайни връзки, както и изграждане на паметник на загиналите американски граждани, служили в България и загинали през Втората световна война.