Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на София Йорданка Фандъкова
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на София Йорданка Фандъкова / БГНЕС
В срок от 18 месеца ще бъде изграден Център за лица с увреждания в София с капацитет 30 души на месец. Общата стойност за ремонт и оборудване на сградата, която Столичната община е предоставила, е 1 млн. лв., от които над 800 хиляди ще са безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Договора подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на социалното министерство Зорница Русинова.
 
Към този момент в България има 172 центъра за деца и възрастни хора с увреждания с капацитет над 4000 човека. Комплексни центрове, като този в София, ще има и в Пловдив и Бургас, Русе и Варна, каза Русинова
 
Освен това ще се развиват и заместващата услуга, и мобилната, защото голяма част от хората с увреждания са в малки населени места, в които нямат достъп до социални или здравни заведения, допълни тя.
 
Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че финансирането на дейността на центъра ще е смесено.
 
Още не е ясно колко дни ще бъдат безплатни социалните услуги в тези центрове. За момента в проектите е заложен текста така, както е в предложението за Закона на социалните услуги – т.е. 14.