Отчетен е голям интерес към подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с климатици.

Проектът е финансиран по Програма LIFE. След като през 2023 г. климатиците бяха приети от ЕК за допустими  уреди за ново екологично отопление, през 2024 г. само в рамките на юни и юли 2024 г. бяха подменени старите отоплителни уреди на общо 854 домакинства, съобщиха от столична община.

За сравнение през първите годни на изпълнение на проекта, който стартира 2018 г., до 2024 г., бяха подменени безвъзмездно старите отоплителни уреди на дърва и въглища на 536 домакинства, като бяха монтирани отоплителни уреди на пелети и газ.

В момента срокът по програмата е удължен до октомври 2025 година.

На територията на Столична община, проектът обхваща домакинствата в селата Негован, Чепинци, Кубратово и Световрачене от район „Нови Искър“; Владая и Мърчаево от район „Витоша", Волуяк и Мрамор от район „Връбница“, Казичене и Кривина от район „Панчарево", както и с. Бусманци в район „Искър". В проекта са обхванати и жителите от кварталите „Филиповци“ в район „Люлин", „Требич“ в район „Надежда, „Обеля“ в район "Връбница" и „Димитър Миленков“ и „Абдовица“ в район „Искър“.  

Желаещите домакинства могат да кандидатстват в срок до 31 май 2025 г., като заявления се подават в съответното кметство или районната администрация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня