Столична община налага глоба от 200 хил. лв. на собственика на бившето кино "Възраждане" заради бездействие, довело до увреждане на сграда паметник на културата, съобщиха от Направлението "Архитектура и градоустройство" /НАГ/ към Столичната община.

Експерти от дирекции "Контрол по строителството" на Столична община и район "Възраждане" ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър "Ренесанс" на бул. "Христо Ботев" 61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пожар в центъра на София: Горя сградата на бивше емблематично заведение (ВИДЕО)

В началото на тази година на собственика на сградата, "К.Г. - Красимир Георгиев" ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и НАГ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата. След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район "Възраждане".

Вижте кадри от огромния пожар в центъра на София (ГАЛЕРИЯ)

На база констатираното неизпълнение на предписанията за съхраняване на сграда, което е довело до увреждане на архитектурно-строителния паметник на културата, Столична община съставя акт на основание чл. 20 от Закона за устройство за застрояване на Столична община. На собственика на сградата ще бъде наложен максималният размер на санкция, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО) за увреждане на паметници на културата, от 200 хил. лв.
БТА