/ БГНЕС
Вицепрезидентът Илиана Йотова също взе участие в събитието
След 18-годишно прекъсване къщата-музей на Христо Смирненски отново отвори врати, предаде БГНЕС.

Квартет Светоглас дадоха начало на събитието, а председателят на Националния литературен музей Атанас Капралов напомни редица от знаковите стихотворения на Смирненски като “Да бъде ден” и “Стария музикант”. Директорът е радостен, че благодарение на помощта от Министерството на културата, Столична община и редица фирми, след 18 години хората отново ще могат да посетят къщата -музей на знаковия поет.

Вицепрезидентът Илиана Йотова също взе участие в събитието. 

Вицепрезидентът: Светлият и справедлив свят, за който се бореше Смирненски, е блян и днес
 
“Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за свят без болка и мъка, без бедност и несправедливост, а стиховете му – в пристан за безправните. Този светъл, справедлив и сигурен свят е блян и на нашето съвремие”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването след 18 години застой на обновената къща музей на твореца в София.

“Впечатлителен и наблюдателен, забелязващ неща, на които другите на обръщаха внимание”, разказва за Смирненски сестра му Надежда Измирлиева. С голямата си чувствителност, с невероятния си талант, даден му свише, той успя да нарисува образите на цветарката, на стария музикант, на Гаврош, успя да ни потопи в трудния свят без светлина, а същевременно жадуваше “светлина, светлина, светлина”. Тези образи ги виждаме и днес покрай нас. Дали ги забелязваме?”, подчерта вицепрезидентът.
 
Йотова цитира стихове от “Приказка за честта” и “Приказка за тинята” и изтъкна, че „най-слънчевото дете на българската поезия Смирненски” ни остави страшни приказки, които са толкова актуални и днес. “Най-тежкото човешко падение е, когато направиш компромис със себе си и съвестта си в името на лични благини. Звучи познато, нали?!“, посочи вицепрезидентът. Приветствието си завърши с веруюто на Смирненски “Два свята, единият е излишен”. „Всеки от нас сам да избере света, към който иска да принадлежи и да остави на поколенията след него”, изтъкна Йотова.
 
Вицепрезидентът благодари на Националния литературен музей за неговата дейност, толкова необходима в днешното прозаично и тревожно време. “Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя”, каза тя.


Актьорът Янко Лозанов изпълни стихотворението на поета “Цветарка”, а поетът Георги Константинов рецитира стихотворение, посветено на Христо Смирненски.

Събитието завърши с изпълнение на паметните стихотворения на Смирненски “Братчетата на Гаврош“ и “Юноша” от учениците от 43 ОУ Христо Смирненски”.

Къщата-музей е с приемно време от вторник до събота от 10:00 до 18:00 часа.
БГНЕС