/ БГНЕС
Седем претенденти се борят за кметския стол в Перник. За 37-местния Общински съвет в Общинската избирателна комисия свои кандидати са регистрирали 20 партии и коалиции. Най-много са кандидатите за кметския пост в село Дивотино - 10.

Президентът призова българите да гласуват, за да няма манипулации (ВИДЕО)

В 16 села в община Перник ще се избират пряко кметове. В петте села Черна гора, Лесковец, Витановци, Расник и Селищен дол, поради намалялото население, жителите ще гласуват само за кмет на община и за общински съветници. Там ще се назначават кметски наместници.

Кметове не се избират пряко и в селата Чуйпетлово, Боснек, Вискяр, Планиница, Радуй, уточниха от Областната избирателна комисия.

Всичко, което трябва да знаете за изборния ден

В община Перник има 24 селища. Освен това се избират кметове и в четири кметства на територията на общинския център.

Право на вот имат 80 319 жители на общината. Те ще гласуват в 142 секции, четири от които са мобилни. Секции са разкрити и в трите болници в Перник. Две столетнички, живеещи в пернишкия квартал "Изток",могат да упражнят вота си днес.

България гласува (ГАЛЕРИЯ)

Специално сформиран оперативен щаб ще следи за опазване на обществения ред и сигурността по време на местния вот. Всички служители на полицията, жандармерията, Гранична полиция и пожарникари ще охраняват секциите в деня преди и по време на изборите в региона.

В Пернишка област до 10,00 ч. са гласували 12 773 души, или 11,69 на сто от избирателите, съобщават от общинските избирателни комисии. Най-висока е активността в община Земен, където до урните са отишли 21,20% от гласоподавателите и в община Ковачевци, където са упражнили вота си 20 на сто от имащите това право.

Ниска е избирателната активност в страната към 10 часа

В Трънско са гласували 13,9 на сто от избирателите, в Брезнишко - 12,46 на сто, в община Перник - 11,3 на сто. Най-ниска засега е активността в община Радомир - 10,85% .

Изборният процес върви нормално. Не се съобщава за регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.
БТА