/ iStock/Getty Images
От регионалната здравна инспекция в Перник алармират, че заради промяната в качеството на водата е възможно да се повиши рискът от епидемии. Холера, коремен тиф, хепатит – болести, за които се смята, че отдавна не са заплаха за развитите общества – са напът да се завърнат.

Пред заплахата са изправени близо 100 хил. души от региона заради задълбочаващата се криза с водата. От регионалната здравна инспекция алармират, че заради въведения режим и промяна в качеството на водата е възможно да се повиши рискът от епидемии.

Кметът на Перник: Водният режим дава резултати

Заразяването с бактерии и вируси може да стане както при пиене на вода, така и при използването на ресурса за битови нужди. Голяма част от микроорганизмите, които се намират в замърсена вода, имат висока издръжливост.

Дори преваряването на водата на висока температура, може да не ги унищожи напълно, а те да станат причина за развитието на инфекциозни заболявания. Въздействието на замърсената вода върху здравето може да варира от физическо неразположение до тежко заболяване или дори смърт.

При въведен режим: Три автомивки ползвали питейна вода в Перник

Най-често предаваните животозастрашаващи зарази при консумация са холера, коремен тиф, хепатит А и дизентерия. За всички е характерно, че се разпространяват от остарели водопроводни мрежи и замърсени питейни водоеми. Чревните и бактериални инфекции не трябва да се подценяват, защото са опасни за живота.

Сменят областния управител на Перник днес

Холерата е чревно заболяване, което е съпроводено с тежка диария и води до обезводняване. То е силно заразно, като е възможно заразен пациент да умре в рамките на часове, ако не бъде рехидратиран. Заразяването с коремен тиф става при попадане на бактерии през устата до тънките черва. Болестта се характеризира с коремни болки, главоболие и обрив по кожата.

Диарията не е задължителен симптом. Хепатит А, познат още като болестта на мръсните ръце, протича с повишена температура и умора, диария, повръщане, загуба на апетит и жълтеница. При тежки случаи може да се появи чернодробна недостатъчност. Дизентериятае инфекциозно заболяване на червата, протичащо със силна диария, а понякога и повръщане. Може да нанесе поражения на стомашно-чревния тракт, както и на целия човешки организъм.

С по-голям риск от водопреносимите заболявания са: родилки, кърмачета и малки деца, хора с малнутриция или недохранените, болни и хора с имунен дефицит, (например с ХИВ и СПИН) възрастни хора.
БГНЕС