/ БГНЕС
Премиерът поиска оставката на Ирена Соколова заради водната криза

Министерският съвет ще гласува предложението на премиера Бойко Борисов за смяна на областния управител на Перник Ирена Соколова. До рокадата се стигна след задълбочаване на кризата с водоснабдяването в града и искане от страна на гражданите за оставка на досегашния областен управител.

Министър-председателят обяви, че Соколова трябва да поеме отговорност за нерешения проблем с водата и че вече я е уведомил за решението си. По неофициална информация, за нейн наследник се готви бившият районен кмет на Перник и настоящ общински съветник Емил Костадинов.

За водната криза в града се заговори открито след местните избори, а от средата на ноември беше наложен и режим на водата заради критичното ниво на язовир "Студена". Проверка на екоминистерството показа, че води, предназначени за Перник, са били отклонявани към Радомир. А днес хидроексперти ще обсъждат в регионалното министерство начини за увеличаване на дебита на язовира.

След проверка на МОСВ: Водата за перничани е отклонявана към Радомир

"В сряда ще има решение на МС, но аз съм ѝ го обявил, казано ѝ е, подготвили сме човек", заяви Борисов.

"Имаше градове и области, където имаха повече проблеми, те си сложиха режим, харчиха разумно, режимът им падна”, каза Борисов.

"Подготвени сме, строим язовири за стотици милиони, да бяха казали, че водата свършва, но затова и кметът си понесе своята оценка на изборите, и областният управител, и шефът на ВиК. Мислим откъде можем да водоснабдим Перник допълнително, ако зимата продължава да е така", отбеляза премиерът.