/ Министерство на отбраната
Бебето, което е едва на 19 дни, е получило усложнения при раждането
Бебето, което в понеделник беше транспортирано със самолет "Спартан" от Варна до София, е на изкуствена вентилация, в много тежко състояние, каза пред журналисти д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница „Токуда“, където детето беше прието за лечение.

То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване, обясни лекарят.

Транспортираха със „Спартан“ бебе, нуждаещо се от спешна помощ

По думите ѝ при раждането на бебето са настъпили усложнения. Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури.

Животът на детето ще бъде спасен, добави лекарят. Предизвикателствата пред нас са свързани с възможностите да възстановим всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата, каза още д-р Масларска.  Тя добави, че майката на детето ще остане с него в болницата.

От подобни усложнения има риск при пет процента от новородените деца, посочи неонатологът. Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя. Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания, обясни д-р Масларска.

Транспортът от място до място отне четири часа, посочи лекарят. Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние, допълни д-р Масларски и добави, че участниците в полета са взели всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето. По думите й за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков. Имахме и пълна подкрепа от колегите ни във Варна, каза още тя.

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Бебето - на 19 дни, което се нуждаеше от спешна помощ, беше транспортирано вчера от АГ болница “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до болница "Токуда".
 
Десислава Пеева/БТА