/ БГНЕС
Пускат временна автобусна линия от НИМ до „Златните мостове”
98643
Пускат временна автобусна линия от НИМ до „Златните мостове”
  • Пускат временна автобусна линия от НИМ до „Златните мостове”
Нова автобусна линия с номер 163 ще обслужва маршрута от Национален исторически музей до Златните мостове” на интервал от 30 минути. Общинските съветници решиха  да пуснат линията експериментално, за да улеснят достъпа до парк „Витоша” и да насърчат по-малкото влизане на автомобили в него.
 
През уикендите можем да стигнем с кола до Националния исторически музей, да я оставим там и да изчакаме до 30 минути автобус, който ще ни качи до „Златните мостове”. Това е допълнителна гаранция с оглед на забраната за влизане на коли между 11 и 14 часа, обясни заместник-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков.
 
"От 11 до 20 ч. е забранено изобщо придвижването на автомобили, а до голяма степен се ограничава и възможността да се ползват автомобили в този диапазон от време. Доста от колегите искат още по-голямо ограничаване или дори забрана за качване с автомобили в планината. От друга страна, все пак трябва да имаме и някакво екологично мислене в тази посока. Всеки носи отговорност до някаква степен за това да пазим планината от моторните превозни средства", коментира Зарков.
 
Автобусът тръгва от 6 септември и ще се движи от 7.00 часа до 18.05, когато тръгва последният автобус в посока историческия музей. Ако алтернативният начин на предвиждане в планината се радва на интерес, от Общината ще обмислят линията да стане постоянна.