Театър-Лаборатория Алма Алтер излезе на мълчаливо протестно шествие срещу гласувания държавен бюджет от 0,4% за култураШествието, което се провежда в навечерието на Деня на независимостта, се отправи към президентството.

Министър Кръстев: Парите за артистите у нас възлизат на 0,4% от бюджета, ще поискам 250 млн. лв. повече

Николай Георгиев, режисьор и директор на Театър-Лаборатория Алма Алтер, каза: "Мълчалив протест – това е ново за България. Няма да има озвучаване, няма да има крясъци, няма да има търсене на оставки, защото това го може всеки и ние сме го гледали много пъти."

БГНЕС

Николай Георгиев обясни, че се отказва от своя орден "Св. Св. Кирил и Методий". "Това е мое индивидуално решение", заяви той.

Директорът на студентския театър подчерта, че иска всеки да погледне вътре в себе си, да намери симетрията на своите вътрешни вълнения и да каже, че подкрепя тази българин, затова, че се е решил сам да протестира. "Защото, ако всеки един от нас беше на мястото си, ако всеки един от нас вършеше своята работа както трябва и навсякъде имахме наши български корени, които никога няма да позволят тези фалшиви истории с викове и крясъци, и т.н.", добави той.

Николай Георгиев е категоричен, че не иска да живее в страна, в която няма средства за култура. "Аз съм човек на културата и на изкуството, и искам всички ние – и Народното събрание, и правителството, да се замислят и да ми отговорят на въпроса, който стои на плаката на протеста – "Кой скри парите за култура на целокупния български народ?", заяви режисьорът и директор на театъра.

БГНЕС

Той посочи, че знае, че това няма да доведе веднага до някакви промени, но ако постепенно ние свикнем да питаме и да настояваме, и да казваме "стига сте лъгали, стига сте ни подмамвали", и чисто и просто се каже, че еди кой си е откраднал парите за култура, или че няма пари за култура, защото не са работени, може би нещата ще се оправят постепенно. "Всичко трябва да бъде точно и конкретно, тогава България, майчица, може би няма да плаче, толкова кахърна и тъжна", заключи Николай Георгиев.
БГНЕС