/ БТА
Временният наместник-председател на Светия синод Врачанският митрополит Григорий оглави празничното богослужение за т.нар. Второ Възкресение в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“.

света неделя великден
БТА

света неделя великден
БТА

На тази празнична литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Иисус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света.

Десетки православни миряни присъстваха на вечернята, която бе отслужена в храма.

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, отслужи през 2023 г. празничното богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". На службата, наречена още вечерня, тогава за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител. 

Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалина отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитрина Ветова/БТА, БГНЕС