Пожар в София взе жертви
85074
Пожар в София взе жертви
Пожар в София взе жертви
  • Пожар в София взе жертви
  • Пожар в София взе жертви

5-годишно дете и две жени загинаха през изминалата нощ при пожар в столицата. До трагичния инцидент се е стигнало заради забравен отоплителен уред, който е възпламенил вещи в жилището на семейството или заради късо съединение.
Съседи разказаха пред Дарик, че са подавали сигнали до „Закрила на детето" заради лошите условия, в който е отглеждано детето, но мерки не са взети.

Сигналът за пожара постъпил на спешния телефон 112 малко преди 3.00 часа тази нощ от съседи, усетили мириса на пушек, разнасящ се из целия блок.

Момиченцето, 44-годишната му майка и 64-годишната му баба по всяка вероятност са починали от задушаване. При пристигането на огнеборците на място става ясно, че апартаментът, в който се е случил трагичният инцидент, е пълен с вехтории, обясни за Дарик Емил Симеонов от столичната пожарна.

"Изпратихме два екипа от столичната пожарна. При пристигането се установи, че от жилището излиза дим. Вратата беше блиндирана, метална и се наложи разбиването й. В жилището беше пълно с вехтории от всякакъв характер, като още до входната врата беше намерено тялото на детето, което веднага беше изнесено. Екипът на Бърза помощ за жалост установи смъртта му", разказа пожарникарят. При гасенето на огъня в апартамента са намерени и телата на две жени.

"Явно са събирали в жилището всякакви вехтории. Започнало е тлеене в тези натрупани вещи и хората са се задушили от токсичните продукти във въздуха", разказа Симеонов. Една от вероятните причини за пожара е късо съединение в електроинсталацията, каза пожарникарят. Той допусна, че може да има и други причини и подчерта, че инцидентът се разследва.

Съседи на семейството разказали пред разследващите, че двете жени имали психически заболявания и отглеждали 5-годишното момиченце в потресаващи хигиенни условия.

Мартин Петров, който е подал сигнала за пожара на тел. 112, разказа, че семейството е имало асоциално поведение. "Те не контактуваха с никого във входа, така че не мога да кажа, че ги познавам. Като цяло имаха асоциално поведение, а от гледна точка на хигиената, тя беше лоша", коментира Петров. Друга съседка на семейството разказа, че двете жени живеели самотно и отчуждено, но се грижели за детето. Хората от района обаче се съмнявали дали майката и бабата не страдат от психично заболяване.

Живеещите в блока твърдят, че са подавали сигнал към „Закрила на детето" за момиченцето, откъдето обаче не предприели действия. От Агенцията за закрила на детето коментираха за Дарик, че не са получавали сигнал срещу майката и бабата на детето и до момента са били в неведение за условията, при които е отглеждано то. От там обясниха, че по всяка вероятност оплакванията на съседи на семейството са били подадени на "Отдел за закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане,  район "Лозенец".

Оттам потвърдиха,че са били сезирани от съседи на семейството за лошите условия, в които е отглеждано 5-годишното момиче, още в края на 2015 г. След запитване на Дарик какви мерки е предприела службата, стана ясно, че до инцидента, при който цялото семейство загина, социалните работници така и не са успели да проверят на място в каква среда е било отглеждано детето. За сметка на това семейството е получило няколко уведомителни писма с призив да осигури достъп до жилището. В официалния отговор на отдела се казва, че "по случая е извършена обстойна работа, като в хода на проверките е установено, че не се налага извеждане извън семейството на момичето". От "Закрила на детето" заявиха още, че случилото се е "трагичен инцидент" и определиха като неоснователни всички обвинения за бездействие на службата.

Разследващите обясниха, че са назначени множество експертизи, които да установят точната причина за възникването на пожара и за смъртта на детето и двете жени.

Източник на видеото: Novanews.bg