/ iStock/Getty Images
Столичната община организира поредица от събития за Деня на детето - 1 юни, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Весел празник на площада" ще има на 1 юни пред Столичната библиотека. Много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата ще радват най-малките. Събитието е организирано от Държавната агенция за закрила на детето, Столична община - дирекция "Култура" и Столичната библиотека. Началото е от 11.30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев. Ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата.

Празникът продължава в 14.30 със забавна програма с участието на герои от филмчето "Пес патрул", детска вокална група "Смехоранчетата" с ръководител Галина Коджаманова, много игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.

Следващите дни не забравяйте чадърите - кога идва истинското лято

"Един човек - дете на града" - празник до "Един човек" ще се състои в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч.
децата ще могат да рисуват, пишат и да се забавляват с гигантска играчка, която прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект.

Авторът на "Един човек" Венелин Шурелов ще отговаря на въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. "Княз Александър Първи Батенберг". Събитието се организира съвместно със Столична община, Унгарския културен институт - София, Първо основно училище "Васил Левски" - Костинброд, Унгаро-българската търговска камара, Националната художествена академия и с подкрепата на Йордан Петров Бочков. "Един човек" е първият проект по програма "Навън" на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда.

Започват проверки на играчки по повод Деня на детето

От 17.30 ч. започва празникът в парк "Дружба" до езерото. Той е част от Културния календар на Столична община и се организира от район "Искър" и дом на културата "Искър". Очакват ви песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата "Искър".

Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър "Иван Вазов". Съорганизатори са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен. От 11.00 до 19.00 ч. в Градската градина и в близките музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия и много други. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.
БТА