Вятърът в страната ще донесе нова порция валежи през следващите дни. Те ще започнат още в неделя от запад, а през нощта срещу понеделник ще обхванат почти цялата страна. В отделни райони типично за пролетно-летните процеси ще са по-значителни и придружени с гръмотевици. Температурите ще са по-ниски от обичайните за края на май и началото на юни. Към средата на първото десетдневие на юни, обаче, ще се затопли и ще има повече слънчеви дни, а през втората половина на месеца ни очаква истинско лято. Това обясни пред NOVA синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

чадър дъжд пролет
iStock/Getty Images

Уикендът започва с хладно време

Днес над страната ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Сутринта в отделни източни райони все още ще има превалявания, а след обяд краткотраен дъжд ще превали и на отделни места в планините. Ще духа до умерен северозападен вятър, прогнозират синоптиците на НИМХ. Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 22 и 27 градуса. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Преди обяд все още с валежи. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-23 градуса. Температурата на морската вода е 16-19. Над планините облачността ще е променлива, намаляваща по-често до слънчево. Преди обяд над източните райони на Стара планина, а след обяд над Родопите и планините в югоизточните райони на страната облачността ще е по-значителна и на отделни места там краткотрайно ще превали. Ще духа предимно умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1 200 метра ще бъде около 14 градуса, на 2 000 метра - около 7.

В неделя от югозапад ще започнат нови валежи. През нощта срещу понеделник (31 май) те ще обхванат почти цялата страна. В отделни райони ще са по-значителни и придружени с гръмотевици.

слънце дъжд прогноза за времето
iStock/Getty Images

През първата половина на юни остава опасността от градушки. 

„Развитието на тези процеси е свързано с най-мощните гръмотевични бури и облачност и те са обект на краткосрочна прогноза. Така през първата половина на юни оставаме в опасността от това да има често такива процеси. С напредването на месеца, обаче, ще се разреждат тези студени фронтове, които генерират такива явления“, поясни синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

лято
iStock/Getty Images

Лято у нас обаче ще има, успокои тя и обясни, че втората половина на месеца ще е по-топлата.

Ниски температури сутрин, със стойности на места до 6-7. През деня, с повишението и затоплянето, ще надхвърлят 30 и над 35 градуса през втората половина на юни”, допълни синоптикът.