Отмениха класирането за проект за нов облик на центъра на София
Отмениха класирането за проект за нов облик на центъра на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отмениха класирането за проект за нов облик на центъра на София.
71917
Отмениха класирането за проект за нов облик на центъра на София.
  • Отмениха класирането за проект за нов облик на центъра на София.

Комисията за защита на конкуренцията отмени класирането за две от позициите на конкурса на Столичната община за нов облик на центъра на София. Конкурсът беше финансиран с пари от Европейския съюз, а целта му е с избраните проекти да се кандидатства за евросредства в размер на 50 млн. евро през сегашния програмен период и да бъде обновен центърът на София.

В конкурса централната част на столицата беше разделена на четири зони. Причината за отмяна на класирането в две от зоните е жалба на некласираните участници. Става дума за пространството по бул. „Цар Освободител” от Партийния дом до ул. „Г.С. Раковски”. Там проектът предвиждаше тунел за автомобили под жълтите павета на пл. „Александър I”.

Нарушението в случая е, че техническата комисия е взела немотивирано решение, според което всички проекти в конкурса могат да бъдат допуснати до журиране. Другата зона включва улиците „Граф Игнатиев”, „Цар Иван Шишман” и „6-ти септември”. Проектът предвиждаше ул. „Граф Игнатиев” да стане пешеходна.

Според КЗК протоколите не дават яснота каква оценка са получили конкурсните предложения на участниците и така оценките са формални.

Главният арх. Петър Диков обясни пред Дарик, че все още не е ясно каква процедура ще бъде предприета.

„Аз подготвям официално питане до Агенцията за обществени поръчки. На мен не ми е ясно при такъв конкурс, като са отменени две от заповедите, какво правим. Аз не мога да си обясня как при една и съща процедура на четири зони две са отменени, два са оставени”, обясни главният архитект на столицата.

„Това е прецедент, защото по този начин самият конкурс за избор на изпълнител с идеи, е прецедент. Ще вземем решение каквото ни посъветват хората, които ръководят и управляват дейността в тази сфера”, каза още Диков. 

Отмяната на класирането за 2-ра и 3-та зона в конкурса няма да попречи на реализацията на проектите за останалите две зони. По план те трябва да са готови най-рано през 2016 г.