Общината прекратява договора си с „Карат-С”, поеме лизинга на автобусите
Общината прекратява договора си с „Карат-С”, поеме лизинга на автобусите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Общината прекратява договора си с „Карат-С”, поеме лизинга на автобусите
53845
Общината прекратява договора си с „Карат-С”, поеме лизинга на автобусите
  • Общината прекратява договора си с „Карат-С”, поеме лизинга на автобусите

16 автобусни линии на столичният градски транспорт ще бъдат предоставени на „Столичен автотранспорт”, след като общината прекрати договора си с фирма „Карат-С”. Това съобщи зам.-кметът Любомир Христов и допълни, че общината ще поеме лизинга на 70-те автобуса, които в момента обслужват линиите.

Предложението е на частния оператор, а причината са необходимите промени, които ще се правят по наземния градски транспорт, след пускането на втория метролъч през септември, обясни още Христов. Предложението предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет. Освен, че общината ще поеме изплащането на лизинговите вноски на автобусите, ще трябва и да плати 12 млн. лева, които Центъра за градска мобилност дължи на „Карат С”, каза още Любомир Христов и обясни, че „така ще се запазят като качество превозните средства, които ще обслужват линиите и за в бъдеще”.

12-те млн.лева, които общината ще плати на оператора вероятно ще бъдат набавени от събраните суми от данък недвижими имоти, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той уточни, че това се отнася за автобусите с номера от 1 до 8, 10, 14, 69 и 70. Същото се отнася и за автобусите 114, 123, 204 и 306, като договорът е от 2009 до 2017 г. Изискването на общината ще е да няма оскъпяване по лизинговите условия, допълни Христов.

През юли би трябвало да има конкретика за промените в градския транспорт в София, които ще се направят след пускането на метрото, обясни зам.-кметът. „По-вероятно е съществена промяна да има в началото на следващата година. Дотогава по-скоро в експериментален порядък ще се търси подобрение на услугата.

Предстои да се намери през тази седмица и транспортно решение на проблема с достъпа до новите метростанции в „Дружба”, каза още Христов. „След тази сряда ще има готови два или три варианта за движение на автобусите, така че да обслужва в известна степен и комплекс „Цариградски”, уточни той.

Общият размер на неизплатените задължения към транспортните оператори в София до края на миналата година е около 58 млн. лева.