Обмислят безплатно паркиране до 10 минути в платените зони в столицата
Обмислят безплатно паркиране до 10 минути в платените зони в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обмислят безплатно паркиране до 10 минути в платените зони в столицата
73723
Обмислят безплатно паркиране до 10 минути в платените зони в столицата
  • Обмислят безплатно паркиране до 10 минути в платените зони в столицата

Освобождаване от такса за първите десет минути престой в синя и зелена зона в София. Това предвижда проект за нова наредба за паркирането в столицата.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков мотивира предложението с това, че от 2005 г. наредбата е преправяна многократно и се оказва се нестабилна в съдебно отношение. В края на миналия месец Апелативният съд оспори части от наредбата от 2013 г., които не бяха приети. Към момента действа наредбата, приета през 2012 г.

Гратисните десет минути при паркиране в синя и зелена зона ще се регламентират чрез специален безплатен талон, обясни Зафир Зарков, който е член на транспортната комисия.

„Смятаме, че поне малко ще подпомогне родители, които оставят в детски градини и училища деца, те спират за съвсем кратко време. Също така и за кратковременно зареждане на магазини и други обекти. Тези 10 минути гратис ще се регламентират с безплатен талон, който ще бъде раздаден на всички служители на съответната техническа служба, която ще изпълнява дейностите по регулиране на зоните, в случая Центъра за градска мобилност”, заяви Зарков.

Талоните „са за многократна употреба, тъй като са безплатни, без дата и могат да се използват, примерно ако знаете, че оставяте детето си в 8.00 ч. някъде, този талон би могъл да ви върши работа всеки ден. Разбира се, при друг час, просто ще трябва да нанесете друг час”, разясни още той.

Друга обмисляна промяна е право на винетен стикер за паркиране в платените зони да имат и живеещите по настоящ адрес, а не само по постоянен, обясни Зарков.

„Едно лице ще има възможност за един автомобил. Всяко лице, което живее по постоянен или настоящ адрес, със свидетелство за управление на МПС, трябва да представи големия талон на автомобила, документ за собственост или договор за наем там, където живее, и има право на стикер за локално платено паркиране. Всеки следващ автомобил, собственост на едно и също лице, паркира по общия ред. В едно жилище, ако автомобил има съпругът, съпругата и детето, тримата сами за себе си могат да кандидатстват и да получат стикер”, обясни Зарков.

Апелативният съд оспорва и правото на Центъра за градска мобилност да извършва контрола по паркирането в града, тъй като е търговско дружество, а не общинско предприятие. Очаква се новата наредба да разреши и този казус, като ще бъде избран един от двата варианта.Проектът за новата наредба трябва да бъде разглеждан от общинския съвет на есен. Тогава ще се гледа и новата тарифна политика относно цените за пътуване в градския транспорт.