Бедственото положение в Етрополе, където към четвъртък ситуацията беше тежка, е отменено, защото там нещата са овладени. Хората нямаха питейна вода, но след разговори с БЧК бяха осигурени над 200 литра питейна вода за детските градини и за гражданите. Проблемът е, че обилните дъждове и прелелите води блокираха водоизточниците за питейна вода в Етрополе. Това заяви областният управител на София област в оставка Радослав Стойчев, предава NOVA.

По думите му към момента няма данни за други места в Софийска област, където да има проблеми с питейната вода. „Във Врачеш е тежка ситуацията. Дори след наводненията и придошлите води от изминалата нощ има нови 20 къщи, които са наводнени на фона на 70-те преди това. Ако говорим чисто кризисно, най-тежка е ситуацията във Врачеш, където има най-много пострадали къщи и имоти на хората.

Наводнение в Етрополе, обявиха частично бедствено положение 

Стойчев подчерта, че с язовирите ситуацията е доста добре контролирана. „Смятам, че няма опасност на територията на Софийска област да прелеят язовири. Дори, ако дъждовете продължат с този интензитет. Надявам се да не се увеличат”, изрази надежда той.

Областният управител подчерта, че от началото на месеца има постъпили искания от 17 общини за подпомагане от Междуведомствената комисия. „Проблема е, че тя отпуска средства на общините, но не и на областните управители. В момента нямаме пари и не се залагат през последните години подобни средства по бюджетите на областните управители. Без пари не можем да си изпълним  ангажиментите по превенция”.