Няма да върнат автобусна линия 58 на жителите на Владая
Няма да върнат автобусна линия 58 на жителите на Владая / БГНЕС, архив
Няма да върнат автобусна линия 58 на жителите на Владая
90972
Няма да върнат автобусна линия 58 на жителите на Владая
  • Няма да върнат автобусна линия 58 на жителите на Владая

Столична община няма да върне автобусна линия 58 на жителите на софийското село Владая, но ще пусне конкурс за маршрутка 22, която свързваше центъра на София с района. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев.

След преброяването на пътникопотока по 59-а линия, която обслужва три населени места, е взето решение да бъде пуснат автобус 59А, който да стига само до Владая и да се движи в пиковите часове.

Жители на софийските села Владая и Мърчаево на протест заради транспорта

Протестите на жителите на Владая и Мърчаево не успяха да върнат така желания от тях автобус 58. Столична община може да отпусне само една кола, която да се движи в най-натоварените часове, посочи ресорният зам.-кмет Евгени Крусев.

Не е ясно, обаче дали ще остане връзката между автобусите и жп гара Владая.

От общината планират да обявяват конкурс за ново обслужване на маршрутна линия 22, допълни Крусев.

Новият автобус 59А ще бъде пуснат до седмица. А през почивните дни ще се движи само 59-а линия, като ще бъдат зачестени интервалите, обясни зам.-кметът.

По-късно жителите на Владая и представители на сформирания Инициативен комитет за проблема заявиха, че е днес е била проведена поредна среща със зам.-кмета Евгени Крусев. По този повод хората изпратиха своята позиция до Дарик:

"За съжаление г-н Крусев не изпълни поетите ангажименти от предишната среща, а именно за днес трябваше да разполагаме с преброяването на пътникопотока и другия ангажимент на тази среща да ни предостави примерен график за автобус 58. Тези ангажименти пое в присъствието на Таня Иванова - кмет на с. Владая, която може да потвърди, че не бяха изпълнени днес", посочват жителите на Владая.

"По първия въпрос ни бе предоставена някаква пародия на преброяване, включваща абсурдни данни като това - хора слизат на определени спирки в дни, когато автобуса не ходи до тях. Имаше и много други несъответствия в данните за преброяването на пътникопотока, както това, че според предоставената ни информация се качват повече хора, отколкото слизат", допълват от Инициативния комитет.

"По втория въпрос за графика, каза че не е готов, защото на предишния ден са се събирали и са измислили друга схема, на която също нямахме разписание, поради което поискахме нова дата за среща, защото явно от днешната няма смисъл. Г-н Евгени Крусев се опита да ни заблуди, че ще пуснат една единствена кола 58 или 59А, която да се интегрира някак си, незнайно как, в разписанието на 59. Точно как ще се впише в графика, не можа никой да обясни. Но г-н Гергин Георгиев - кмет на с. Мърчаево, разясни, че колата ще бъде наблюдавана и ако няма нужда от нея по-късно естествено е, че ще бъде спряна. Засега изчакваме до вторник графика, за да видим как би изглеждал. За съжаление обаче така представеният ни вариант, макар и с оскъдна информация, беше неприемлива за нас", допълват още хората от Владая.

"Изпълнителният комитет определя срещата в Столична община като неуспешна и се налага да се подготвят нови протестни действия за които ще информираме медиите", посочват накрая жителите на софийското село.