/ Thinkstock/Getty Images
Началникът на Клиниката по детска травматология в "Пирогов" д-р Атанас Кацаров е подал заявление за напускане. Кацаров, който беше в предишния борд на директорите на лечебното заведение, когато то се управляваше от проф. Стоян Миланов, посочи като основен аргумент за решението си политиките на настоящия директор проф. Асен Балтов.
 
Според травматолога, проф. Балтов иска да закрие детската клиника и да усвои пари, предназначени за ремонта й. Директорът на „Пирогов” обаче отрече да има такива намерения, допълвайки, че ремонтът, който предстои да се извърши в клиниката, е наложителен и не е иницииран от него, а от предишното ръководство на лечебното заведение.

Здравният министър смени шефа на "Пирогов"

Решението си да напусне Кацаров аргументира с ремонт на клиниката, който според него трябвало да бъде освежителен, а не основен. Медикът се мотивира с твърдението, че заради въпросния ремонт новоназначеният директор "разхвърлял" клиниката на пет различни места, максимално отдалечени едно от друго, което щяло да застраши здравето на лекуваните в нея малчугани.

Проф. Балтов обаче бе категоричен, че ремонтът е повече от наложителен и е невъзможно децата да продължат да се лекуват на същото място, което се ремонтира:
 
"Децата от тук ще бъдат разпределени в травматологичните клиники, но това не значи, че ще бъде прекъснат лечебният процес. Нито ще бъдат спрени плановите операции, нито ще има проблем със спешните операции".
 
Проф. Диян Енчев, който управлява Ортопедично-травматологичния специализиран комплекс в болницата, добави, че за този ремонт медиците мечтаят от години и той ще се извърши без малчуганите да бъдат разпръсвани, както твърди напускащият д-р Кацаров.

Здравният министър: Заварих системата в небивал нормативен хаос
 
"Целият екип, който работи в детска травматология, ще бъде разпределен при нас - травматологията за възрастни, т.е. децата отново ще бъдат обслужвани от същия персонал. Второто нещо, което е изключително важно - аз никога няма да се съглася, ако тук се прави ремонт и се блъскат всякакви машини, това дете да лежи тук и да се прави междувременно ремонтът. Вие бихте ли се съгласили на такова нещо", попита проф. Енчев.
 
Директорът на болницата проф. Асен Балтов информира още, че се е опитал да се свърже с изразилия желание да напусне д-р Атанас Кацаров.
 
"Аз лично два пъти се обадих на д-р Кацаров и го помолих за среща. Той до момента не се е отзовал и ако той продължава да не желае да има среща, аз ще му дам ход", каза проф. Балтов.
 
Реновираната клиника се очаква да бъде открита в края на лятото.