проф. Стоян Миланов
проф. Стоян Миланов / БГНЕС, архив
Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев смени изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Стоян Миланов. Мотивите – спешната университетска болница е номер едно по задлъжнялост сред всички лечебни заведения, чийто едноличен собственик е държавата. С решение на Семерджиев за директор на болницата се назначава един от най-добрите ортопеди у нас проф. Асен Балтов.

Здравният министър: Заварих системата в небивал нормативен хаос

Към 31 октомври 2015 година задълженията, натрупани от „Пирогов“, са малко под 24 милиона лева. Само година по-късно дълговете на спешната болница са надхвърлили 24 613 000 лева, което е с над 600 000 лв. повече. С този аргумент служебният министър д-р Илко Семерджиев е определил изцяло нов съвет на директорите на лечебното заведение.

В него проф. Стоян Миланов отново е бил включен, но не като директор на болницата. След като разбрал за случилото се той незабавно е подал оставка от новия съвет по лични и професионални причини. Миланов се оттегля и като национален консултант по спешна медицина.

болница Пирогов
netinfo

„Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки“, коментира министърът на здравеопазването.

Досегашните членове на съвета на директорите д-р Константин Димов и д-р Анатас Кацаров също са сменени, с което се прекратяват техните правомощия. Освен проф. Балтов, новият състав на съвета включва уролога Асен Доросиев, един от най-добрите АГ специалисти д-р Людмил Джунков, адвокатът Илиян Кършев, както и финансистът Живка Савова. Здравният министър е изразил надежда с увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист и с финансист, да се подобрят и управлението, и здравните и финансовите показатели в лечебното заведение.

Проф. Стоян Миланов оглави болницата, когато здравен министър беше Десислава Атанасова, по време на първия мандат на ГЕРБ. Тогава бившият директор на „Пирогов” д-р Димитър Раденовски беше отстранен под предлог, че са открити нарушения при проверки в болницата.