/ iStock/Getty Images
Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу мъж заради умишлено убийство. На подсъдимия е наложено наказание „18 години лишаване от свобода“ при първоначален „строг режим“.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 25.02.2020 г., в къща в столичния квартал „Модерно предградие“, умишлено умъртвил съпругата си, като ѝ нанесъл множество удари с нож в областта на тялото и по този начин ѝ причинил шест прободно-порезни наранявания в областта на гръдния кош, в следствие на които настъпила смъртта ѝ, съобщават от прокуратурата.

Деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, тъй като тя е живяла известен период от време след причинените ѝ травматични увреждания, опитвала се е активно да се съпротивлява и е била в психическо емоционално състояние да осъзнава ситуацията и да изпитва силни болки и страдания.

Обвиняемият е проявил особена жестокост при извършване на престъплението, тъй като е нанесъл на съпругата си множество последователни удара с нож.

Жената е била подложена на системно психическо насилие от съпруга си, изразяващо се в обиди и унижения и е била принудително отстранена от обвиняемия от семейното жилище, поради което убийството е извършено в условията на домашно насилие.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.