Мобилни групи ще проверяват таксиметрови шофьори
Мобилни групи ще проверяват таксиметрови шофьори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мобилни групи ще проверяват таксиметрови шофьори
65370
Мобилни групи ще проверяват таксиметрови шофьори
  • Мобилни групи ще проверяват таксиметрови шофьори

Таксиметровите шофьори се подлагат на проверка с дрегер от фирмата преди да започнат работа, но никой не може да ги спре, ако решат да употребят алкохол в някоя почивка или след работа.

Това заяви пред Дарик Людмил Лазаров, шеф на таксиметровата компания, в която работи Михаил Куртев, шофьор на таксито, което се вряза снощи в спирка на градския транспорт на бул. „Цариградско шосе", вследствие на което 12 души бяха ранени, а една жена почина.

По думите на Лазаров от известно време от фирмата кореспондират с КАТ относно актовете и фишовете, съставени на шофьорите им и при натрупани глоби и отнети точки, прекратяват договорите им.

„При нас се извършват проверки. След като излязат оттук обаче, водачите са по цял ден по улиците и ние нямаме механизъм, с който да ги контролираме. Сега правим мобилни групи, които ще ги проверяват инцидентно, изненадващо по таксиметрови стоянки и на други места, където спират. Това е в бъдеще начинът, който смятаме, че ще бъде много успешен", обясни Лазаров.

Той добави, че в компанията имат дрегер и проверяват шофьорите:

„Проверяваме ги, но се касае за един цял ден след това. Те са по цял ден на улицата, минават много километри, нарушават правилата доста често и ги санкционират органите на МВР".

Лазаров уточни, че автомобилите минават прегледи два пъти месечно при компанията, както и шофьорите.

„Говорим за един случай, който водачът дори не е бил на работа. Той при нас е излязъл от системата в 13:15 часа. Оттогава е със статус, че не приема поръчки и е спрял да работи. Просто той си е ползвал колата като частна и този ужасен инцидент, който е станал, е бил след работа", добави Лазаров.