Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си заради обилните валежи. На място е и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. "Кумарица" във връзка с обилните валежи, съобщават от Столичната община.
Поради обилните валежи има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър.

Екипите на Аварийна помощ и превенция на Столична община и Напоителни системи са на място.
 

БТА



Поради завиряване под моста в началото на кв. "Курило" в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстен път.

Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и с.Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър

„В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила“, съобщи директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров пред "Фокус".

Една жена е била на косъм от удавяне, допълва NOVA.

Полетата, северно от София, в района на Нови Искър, са наводнени. На много места притоците на река Искър са покачили нивото си и са предизвикали транспортен хаос. Рано сутринта Ангелина попада в капана на река Кътинска. В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо достига два метра.

„Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна. Цялата треперех, ако не бяха тези момчета...”, разказа тя.

Спасяват я две момчета, които успяват да я измъкнат от автомобила. Единият от спасителите е Давид от Нови Искър. Въпреки, че нивото на водата бавно се понижава, пътят под ЖП линията към Варна все още е затворен и непроходим.
 

Обилните дъждове създават риск за наводнения у нас
Снимка: Георги Димитров



Има различни места в София като критични участъци на бул. „Цар Борис Трети“, Южната дъга. "Имаме екип от експерти и екип на Дирекция „Околна среда“, които обикалят и правят оглед за нивата на язовирите и реките“, уточни още той.

Димитров препоръча на шофьорите, когато има високи нива на водите на пътното платно, да спрат и да се върнат обратно, а не да се опитват да пресичат.
 

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров