/ IStock
Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник. На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.

Княз Александър Невски си спечелил славата на бляскав воин. През XIII век сразява многобройна шведска войска, тръгнала на кръстоносен поход срещу Русия. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител - именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено - избрана е новата столица - София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ, припомня БНР.

Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.
БГНЕС