/ БТА
През тези четири години преминахме през много тежки кризи – от световна пандемия, през огромна инфлация, бежански вълни, до политическа нестабилност. Като местна власт устояхме и направихме много и не допуснахме големите кризи да се превърнат в кризи на София. 

Честит празник, София! Вижте спиращи дъха снимки от столицата (ГАЛЕРИЯ)

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която произнесе слово на днешното тържествено заседание на Столичния общински съвет, посветено на Деня на София – 17 септември. 

БТА

Честит празник на мъдростта, на съзиданието с любов, вяра и надежда. За всички нас това не е само градски, но и личен празник, защото е празник на усилията и работата за всеки от нас. За този последен 17 септември, в който сме заедно с общинския съвет, искам да благодаря на всеки. Благодаря на моите колеги за труда и усилията им за много свършена работа. Днес няма да изброявам проекти и обекти. Големите цели се постигат с ежедневни битки. Често те остават невидими за околните. Когато ръководиш хиляди хора, най-важно е да цениш труда им. За мен беше чест да сме един отбор, често прекарвайки повече време заедно, отколкото със своите семейства“, отбеляза Йорданка Фандъкова. 

Тя благодари на администрацията и на всички общинските съветници, както за подкрепата, така и за споровете, които са водили. 

Често чувам някои да измерват отговорността си с броя на хората, които са гласували за една или друга партия. Отговорността ни е много по-голяма. Тя е и пред тези, които изобщо не се интересуват кой взима решенията за града ни. Моят призив към вас за идващите местни избори е да не създавате несъществуващи разломи, да не изграждате несъществуващи различия, да не противопоставяте едни хора срещу други, в опит да се харесате на някого“, обърна се тя към общинските съветници. 

София е общност от достойни и свободни хора, които градят и живота си, и бъдещето на страната ни. За това са нужни високи и истински цели, които да увличат, създават и обединяват“, каза още кметът на София.

Всички общински съветници получиха като подарък книгата „Етюд-и-те на София“ на фотографа Иван Шишиев. 

Официалното отбелязване на празника ще продължи на площада пред храма „Света София” в столицата. Там председателят на парламента Росен Желязков ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

По повод празника на града са предвидени и други събития. В 14:00 часа ще се състои връчването на наградите на София за култура в Софийската градска художествена галерия. Празничен концерт на сцената на „София съмър фест“ е насрочен за 18:00 часа.
Иван Лазаров, БТА