Икономическата комисия в НС ще изслуша шефовете на Топлофикация София
Икономическата комисия в НС ще изслуша шефовете на Топлофикация София / снимка: www.sxc.hu
Икономическа комисия изслушва шефовете на "Топлофикация София"
61128
Икономическа комисия изслушва шефовете на "Топлофикация София"
  • Икономическа комисия изслушва шефовете на "Топлофикация София"

Заради високите декемврийски сметки за парно ръководството на "Топлофикация София" ще бъде изслушано в икономическата комисия в парламента. Половината от абонатите на дружеството получиха завишени сметки - много над очакваното увеличение от 21 на сто спрямо декември 2011 г. След като направиха проверка, от "Топлофикация София" откриха само 113 грешки.

Високите декемврийски сметки за парно и топла вода предизвикаха множество проверки на "Топлофикация София" и станаха повод за протести. От дружеството пък сами направиха проверка и според изпълнителния директор Стоян Цветанов установиха следното: „За съжаление, трябва да констатирам, че бяха открити грешки в 113 апартамента. Тези грешки ще бъдат отстранени в следващата февруарска сметка".

Това е резултат от проверката на 402 000 абонати и 622 жалби за завишени сметки.

Пред Дарик председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев заяви, че трябва да се направят законови промени: "Етажните собственици, те да си решават на общо събрание дали да има разпределители, дали да няма разпределители, кой да отчита, как да отчита - месечно или ежегодно, на равни месечни вноски или на реални сметки. Ние много сме ограничили възможностите, като че ли, на етажните собственици да решават такива важни въпроси, включително да правят и самоотчитане на уредите, ако те желаят това".

Според експертите трябва да се помисли и за възможността за премахване на топлинните счетоводители. От потребителските организации подкрепят идеята, но са категорични, че проблемът със завишените сметки няма да се реши само с това действие.