Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БГНЕС
„Финансирането на проект „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, няма как да се случи със средства от оперативна програма околна среда". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на съвместен брифинг в екологичното министерство, предаде БГНЕС.

„През 2020 г. инсталацията получи одобрението на ЕК, като общата стойност на проекта е 369 млн. лв., а 58,2% са финансирани по оперативната програма околна среда. За съжаление, изборът на изпълнител е обжалван от всички участници в конкурса, това доведе забавяне от 2 години, това възлага големи рискове за "Топлофикация" като възложител, и за нас“, заяви още Фандъкова, след което обясни, че веднага се е стартирал процес по търсене на други начини за финансиране.

"Въпрос на политика и правилно планиране е как ще се разреши този проблем, има ли подходи, и всъщност какво ще правим след като системата RDF се отдели от инсталациите за механично третиране. Размерът на оперативната програма е с ресурс над 787 млн., ние сме дали на СО 40% аванс, което е 70 млн. лв., който е наличен по сметка на СО от декември 2018 г. и ще бъде върнат на министерството“, заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. „През 2022 г. направихме сериозен риск-анализ и определихме какви са възможностите, ако бъде сключен договор между СО и възложителя, то какви биха били разходите до декември 2023 г.“, подчерта още министърът, след което обясни, че по оперативната програма остават около 30 млн. лв., които ще се пренасочат за индексиране на договори предвид високата инфлация.
 

БГНЕС


„Имаме визията европейските средства да бъдат добре стратегически планирани, така че да бъдат използвани по най-добрия начин. Имаме план за действие до края на 2023 г.“, коментира още тя, след което поясни, че благодарение на проактивните действия на екологичното министерство беше одобрена и новата оперативна програма, като там ще има средства за управление на отпадъците и за подобряване качеството на въздуха“, допълни Карамфилова.
БГНЕС