/ netinfo
Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата
97862
Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата
  • Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата
При вчерашния пороен дъжд в София са паднали 50 литра на квадратен метър, което е нормата за половин месец в столицата. При това положение много подлези и метростанции са се наводнили.  Показателно обаче е колко бързо са се отводнили, когато дъждът е спрял, обясни кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Проливен дъжд наводни София (ВИДЕО)

Получени са 1500 сигнала, от които 900 са били за сгради и само 3 за паднали дървета. Ключово в такива моменти е почистването на деретата и отводнителните шахти. От МВР съобщиха, че пожарните служби са реагирали на над 250 сигнала за наводнени улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други, но няма информация за пострадали или бедстващи хора.

Фандъкова наводнения
netinfo

Освен бързата реакция на аварийните екипи, най-важната е превенцията и по-точно почистването на речните корита. Всяка година между 50 и 100 километра речни корита в Софийска област са почиствани, обясни Йорданка Фандъкова.

Равносметка след пороя в София: Наводнени улици, жилища без ток и блокиран транспорт (ВИДЕО)

"Мисля, че за всички е ясно, че проблеми с отичането почти нямаше. Там, където имаше, бяха свързани с подземни нива, каквито са подлезите и тунелите. Други бяха свързани с проблеми с инфраструктурата. Ние следим много внимателно тези участъци. Преди няколко години бяха над 100. Сега сме ги свели под 20 такива участъка, които винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата", каза столичният кмет.

Тези места могат да се оправят единствено с реконструкция. Що се отнася до наводнените метростанции, влаковете на метрото не са спирали да се движат въпреки водата в станциите.

София метростанция наводнение
БГНЕС

"Станциите бяха наводнявани от стълбищните клетки, от огромното количество вода, което се стичаше по стълбите. Сигурно може да се издигнат още стъпала и стени, но все пак това са стълбища, по тях трябва да слизат хората", каза още Йорданка Фандъкова.

Екипите от пожарната, както и от „Аварийна помощ и превенция” към общината са работили цяла нощ, а сериозни щети няма никъде. От пожарната са обработили през нощта близо 60 сигнала. Сред тях няколко административни сгради, болници и училища.

В кюстендилска област са получени сигнали  за разрушени, откъснати и трудно проходими пътища в няколко населени места на общината, а в Благоевград сигналите са били 6 за наводнени приземни етажи и мазета.