Еколози протестираха срещу нов път в Борисовата градина
Еколози протестираха срещу нов път в Борисовата градина / netinfo
Еколози протестираха срещу нов път в Борисовата градина
58469
Еколози протестираха срещу нов път в Борисовата градина
  • Еколози протестираха срещу нов път в Борисовата градина

Близо 30 природозащитници протестираха пред сградата на общината в София срещу намерението за построяване на нов път в Борисовата градина. Граждани и екологични сдружения се противопоставиха на предложението за изграждане на нов път през местността „Погребите" в Борисовата градина. Това трасе ще направи добра връзка между кръстовището на Семинарията и „Хладилника", обоснова се главният архитект на София Петър Диков. Новият път, който ще е широк 20 метра, ще пресече емблематичния парк на София, като ще бъдат изсечени 250 дървета за направата му, смятат природозащитниците.

Повече за исканията на еколозите разказва Деница Петрова от „Грийнпийс": „Исканията ни са да се прекрати планът за строеж на нов път в Борисовата градина. Борисовата градина е едно емблематично място, това е един от старите паркове на София. Да се построи шосе - 20 метра широко, през този парк за нас е скандално и недопустимо. Градът, урбанистичната част, сградите, шосетата все повече изяждат парка. За нас е неоправдано общински средства да се дават за това да се влошава качеството на живот на гражданите".

В отговор архитект Петър Диков каза, че няма да се секат 250, а 168 дървета: „Засяга се малко триъгълниче по бул. „Вапцаров". Екологичният ефект от това трасе ще бъде многократно по-голям. Категорично ще има компенсаторно залесяване в същия район и то най-малко едно към три. Там предвиждаме шумозащитни стени, озеленение".

Еколозите обаче не приемат доводите на Диков: „Те искат да изсекат гората без да имат обосновани причини. Строят път, който вече и без това съществува. Долу ръцете от парка! Не е нужно да сечете горите, за да гепите парите. Оставете място и за нас".

Диков обясни, че този проект е продължение на трасето до Телевизионната кула и изчисли, че между петте радиали в южната част на София („Цариградско шосе", „Симеоновско шосе", „Черни връх", „Петко Тодоров" и бул. „България") има връзки само на две места - Околовръстния път и „Евлоги Георгиев": „Това трасе прави много добра връзка и то директно - с много по-малко задръствания, с много по-малко изгорели газове, с много по-малко шум". С новия път ще се спести между три и десет минути, а в пиковите часове до 15 минути, изчисли той.

„Световната практика показва, че няма как строеж на нови пътища да облекчи трафика на града. Това е омагьосан кръг - колкото повече пътища се строят, толкова повече коли", възразиха екоактивистите.

„Аз уважавам изцяло исканията на еколозите, но някой ако смята, че хората ще се качат само и единствено на градски транспорт, на велосипеди и ще ходят пеша, мисля, че много бърка", коментира Диков.

Организациите „За Земята", „Велоеволюция" и „Грийнпийс" подадоха и протестно становище до кмета Йорданка Фандъкова. В отговор тя пък каза, че докладът е оттеглен за преразглеждане. Еколозите се заканиха, че няма да се откажат от протестите, докато предложението не се оттегли окончателно.