Регистриран е един случай на западнонилска треска в София, показва справката на Столичната регионална здравна инспекция за периода 23-29 септември 2024 г. За предходната отчетна седмица в столицата са регистрирани седем случая на заразата.

Общо 15 са потвърдените случаи на заразени със западнонилска треска в София за септември т.г., показват справките, публикувани на сайта на инспекцията.

В Гърция предупреждават хората за опасност от зараза със западнонилска треска

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Повечето случаи възникват в периода юли - септември заради активността на комарите, посочиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Без симптоми са 80 % от инфектираните хора. При около 20 % от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли. При по-малко от един процент от заразените инфекцията може да протече като заболяване, засягащо нервната система, като рискови фактори са напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и др. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората, допълниха от НЦЗПБ.

Проф. Христова: Очаква се ръст на случаите на западнонилската треска

Миналият месец имаше трима души са заразени със западнонилска треска, като двама от тях са починали. Единият от заразените е от област Хасково, а другите двама - от София.

От Министерството на здравеопазването изпратиха указания до регионалните здравни инспекции за засилване на надзора и контрола на заболяването западнонилска треска.

Починали са двама от заразените със западнонилска треска у нас

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартина Христова/БТА