Снимка
Снимка / Дарик, архив
 Земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за 4 часа от днес, съобщиха от Инспекция по труда в Сливен.
В софтуера вече са заложени съгласуваните с НАП размери на осигурителните вноски, които трябва да бъдат заплатени авансово при наемане на работници за 4 часа.

Актуализиран е и калкулаторът на системата, чрез който се изчислява размерът на сумите за осигурителни вноски и данък общ доход, които са за сметка на осигуреното лице, както и нетното възнаграждение, което трябва да му бъде изплатено. Остава и възможността еднодневни договори да се заявяват на място в дирекция „Инспекция по труда“ по местонахождение на обработваемата площ. В Указанието за предоставяне, регистриране и отчитане на този вид договори, публикувано в сайта на ИА ГИТ, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови правоотношения“ също е отразен размерът на осигурителните вноски за 4 часа.

Еднодневните договори бяха въведени през юли 2015 г. с цел създаване на възможност за по-лесно наемане и по-голяма мобилност на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и изсветляване на работната сила в земеделието.

Наетите по силата на договор по чл. 114а от Кодекса на труда се осигуряват за пенсия и  не губят правата си на социално подпомагане и обезщетения за безработица. Този вид договори се прекратяват с изтичането на работния ден и работодателите нямат ангажимент да регистрират сключването и прекратяването им в НАП, нито да оформят трудови книжки.

Друго сериозно облекчение за земеделските стопани е възможността, веднъж попълнени, данните на наето лице да се генерират директно при всеки нов еднодневен договор, сключен със същото лице.